Mákos bejgli Nutri-free Mix per Pane lisztből

 

Mákos bejgli Nutri-free Mix per Pane lisztből

Glutén- és tejmentesen

A mákos bejgli a mindenem! Most Nutri-free lisztből készítettem, így még sosem próbáltam, de nagyon nagyon jó lett. A nemrég sütött citromos-mákos kalácsom tésztáját használtam, tudom hogy azt rengetegen megsütötték, ezért is vettem alapul mert ha a kalács sok embernek sikerült akkor bizony a bejgli is fog :) és ehhez lejjebb még egy videót is találtok segítségül! :)

 

Hozzávalók 2 rúd bejglihez:

- 250 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt kapható)
- 25 gr porcukor
- csipet só
- 4 gr Dr.oetker porélesztő
- 140 ml Joya mandulás rizstej
- 1 citrom reszelt héja

- 1 db M-es tojás
- 30 gr Liga 

Töltelék:

- 220 gr darált mák
- 130 gr cukor
- 210 ml Joya mandulás rizstej
- 2 tk Dr.Oetker vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja

Tetejére kenéshez:

- 1 tojás

Az elkészítést, tészta nyújtást és feltekerést segítő videót itt tudjátok megnézni :)

 

 

A lisztet, sót, cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt és ezután is összekevertem. Beleöntöttem a langyos tejet, hozzáadtam a tojást és kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát. Végül beleönöttem az olvasztott Ligát is és szép fényes tésztává dagasztottam. A tálat lefedtem egy konyharuhával és meleg helyen 40 percet kelesztettem. Amíg kelt a tészta, elkészítettem a tölteléket. Ehhez a tejet a cukorral felforraltam, hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a vanília kivonatot végül a darált mákot is és alaposan összekevertem, hagytam teljesen kihűlni. A tésztát kelesztés után rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam és kézzel párszor átgyúrtam, majd két gombócra osztottam, a gombócokat egyenként kb. fél centi vastagra, téglalap alakúra nyújtottam majd megkentem a mák töltelék felével..

A tésztalap két rövidebbik végét behajtottam...

..majd a hosszabbik oldalától kezdve felekertem a tésztát. A rudakat sütőpapíros tepsibe tettem..

..lekentem tojás sárgájával majd hideg helyre tettem kb. 45 percre. 

Ezután tojásfehérjével is lekentem és újabb 45 percre hűvös helyre tettem. Majd több helyen megszúrtam fogvájóval...

..és 160 fokra előmelegített sütőben, sima alsó-felső sütéssel kb. 35 perc alatt megsütöttem.

Tudom, nem hibátlan! De pont lesz@rom, elsősorban az íze a lényeg, a cicoma már másodlagos! :)

Miután kihűlt, szeleteltem.. (nagyon nehéz volt kivárni, mert rettentő jó illata volt) :)

Habkönnyű, pihe-puha tészta, nagyon tuti töltelékkel! :)

Sütéseimhez az alapanyagokat az Egészség Market biztosítja!

www.egeszsegmarket.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza