Leopárd kalács Mester lisztekből

 

Leopárd kalács Mester lisztekből

Glutén és tejmentesen

Nos, még mielőtt megköveznétek, leírom hogy született meg az én fordított színű leopárd kalácsom. Legelőször Dobos Bea blogján láttam meg ezt a szépséget, aztán pár nappal később a Kiskegyed facebook oldalán jött velem szembe ez a kalács. Nagyjából ezzel egyidőben egy kedves csoporttársam, Gyimesi Szabina is elkészítette a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok csoportban, majd Hidi Marika is sütött egy glutén, tej és tojásmentes verziót. Mikor Bea megosztását láttam, már akkor eldöndöttem hogy nekem ezt a kalácsot meg kell sütnöm, ma jött el a pillanat hogy nekiláttam. Egyikük receptjét sem használtam, hanem a jó pár hónappal ezelőtt készített kakaós gömb kalácsom receptjét vettem alapul, hisz az már akkor ilyesmi sémára készült. 

Hozzávalók:

- 280 gr Mester kelt tészta liszt (itt kapható)
- 70 gr Mester süteményliszt (itt kapható)
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő
- 200 ml Alpro kókusztej (sima tejjel, vagy tej és joghurt keverékével is kiválóan működik, ugyan ezzel az aránnyal)
- 1 db M-es méretű tojás
- 40 gr olvasztott vaj
- csipet só
- 65 gr cukor
- fél citrom reszelt héja
- 6 gr Mester vaníliás cukor

A nagyobb kakaós tésztához:

- 3 csapott ek holland kakaópor
- 2 ek Alpro kókusztej

A kisebb kakaós tésztához:

- 1 csapott ek holland kakaópor
- 1 ek Alpro kókusztej 

Kenéshez: 

- egy kisebb felvert tojás

A kétféle lisztet a dagasztógép táljába mértem majd kanállal alaposan összekevertem. Hozzáadtam az élesztőt, cukrot, sót, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, majd megint összekevertem. Beleöntöttem a tojást és a langyos kókusztejet, majd elkezdtem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáöntöttem az olvaszott vajat is és kidagasztottam a tésztát. Nagyon szép fényes lett. A kész tésztát 3 részre osztottam. Egy nagyobb és két kisebb egyformát készítettem, majd robotgéppel belekevertem a 3 ek kakaóport és a tejet a nagyobb méretű tésztába. Majd a másik, kicsi tésztagombóchoz is hozzáadtam a kakakóport és a tejet, amiket végül olajos kézzel formáztam ilyenné...

A tésztagombócokat egyesével rúddá sodortam..

..majd 7 részre osztottam..

Ezekből 7 kicsi gombócot készítettem..

Tehát, a nagyméretű kakaós és a két kicsi, fehér és kakaós tésztából is 7-7-7 gombóc született.

A nagyobbik kakaós tésztából készült pici gombócokat egyesével, rizsliszttel megszórt szilikon lapon ovális alakúra nyújtottam..

Ezután a fehér tásztából készült kis gombócokat is kinyújtottam ovális alakúra és a fenti nagyméretű kakaós tésztalapra fektettem...

Végül következett a 7 db kicsi, kakaós tésztagombóc. Ezeket már nem nyújtottam ki, csak simán sodortam és ráfektettem a fehér tészta közepére..

A rudat becsomagoltam a fehér tésztalappal...

A fehér tésztarudat pedig a nagyméretű kakaós lappal...

Egy 20x9 centis hosszú kenyérsütő formát kikentem olajjal és megszórtam rizsliszttel, ebbe fektettem a kész rudakat. Alulra hármat..

..majd kettőt és végül megint hármat..

Én 50 fokos sütőben kelesztettem 45 percet, de lehet a konyhapulton is, csak a lényge hogy ne legyen huzatban a tészta! Ilyen volt kelesztés után..

Tetejét felvert tojással lekentem..

..és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöttem. (mivel minden sütő máshogy süt így ezt az időt érdemes figyelni)

Miután megsült a kalács, kivettem és hagytam picit hűlni, majd mikor már nem volt forró a forma, kivettem belőle és rácsra tettem...

Hagytam teljesen kihűlni és csak utána szeleteltem...

Nagyon finom és illatos :)

Imádom!!!! :)

A sütéseimhez a Mester termékeket a Mester Család biztosítja!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza