Lekváros bukta

 

Lekváros bukta

Házi sárgabarack lekvárral töltött búzás verziót meghazudtoló bukta :)

Ma ismét egy finomság készült nálunk! :)

Ma ismét egy finomság készült nálunk! :) Nem is akármi! Bukta, bukta a javából! Már vagy két éve nem ettem, most azt hiszem bepótolom az elmaradt időt.

Anyukám szerdánként nálunk van, ugyan úgy mint múltkor a mézes krémesnél, most is rávettem egy kis sütögetésre. Amíg én dolgoztam, ő alkotott! Gluténmenteset és nagyon-nagyon finomat! :)

A bukta saját recept szerint készült, itt vannak a hozzávalók:

- 500 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 1 csomag dr Oetker porélesztő
- 5 ek cukor
- pici só
- 100 gr olvasztott vaj (Liga)
- 350 ml langyos laktózmentes tej (tejfehérje érzékenyek nyugodtan készítsék rizs, kókusz vagy mandulatejjel)
- töltelék: házi sárgabarack lekvár

Tetejére szóráshoz:
- porcukor

A lisztet a sóval, cukorral elkeverjük. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a porélesztőt, picit keverünk rajta majd a lisztes keverékhez adjuk. Dagasztógéppel összeállítjuk a tésztát, közben folyamatosan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat. Miután összeállt a tészta, gombócot formálunk belőle és hagyjuk kelni meleg helyen kb fél órát. Miután megkelt a tészta, rizsliszttel megszórt szilikon lapon fél centi vastagra nyújtjuk és kb. 10x10 centis kockákra vágjuk. A lapok tetejére tesszük a lekvárt, két szélét behajtjuk majd feltekerjük és a zárásnál óvatosan megnyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a lekvár. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé viszonylag közel tesszük a buktákat, tetejüket olajjal lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. Miután megsült, tetejüket porcukorral meghintjük.

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza