Lekváros batyu Szafi lisztekből

 

Lekváros batyu Szafi lisztekből

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes vegán

A túrós batyunál csak egy jobb dolog van: a lekváros batyu! Uramisten ez mekkora találmány! Ez a tészta jelenleg verhetetlen. Mondhat bárki bármit, nekem most ez ízlik a legjobban! A kiindulási alap a fonott briósom tésztája, EZ! Mióta azt megsütöttem, készült már fonott kalács és csiga is, most meg végre debütált a lekváros batyu. (tudom, amúgy alapból túróshoz van hozzászokva az ember lánya, de higgyétek el, ez is elég ütős cucc!)

A tészta a szokásos avagy hozzávalók 9 db batyuhoz:

- 100 g Kara kókusztejszín
- 210 g víz
- 20 g frissen facsart citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tk vanília kivonat
- 4 g só
- 50 g por eritrit
- 4 g porélesztő
- 1 g szódabikarbóna
- 190 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 110 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett kenyér- és péksütemény liszt

Töltelék Szafi Free feketeribizli lekvár, kenéshez Szafi Free kajszibarack lekvár, de aki nem tojás érzékeny, nyugodtan kenje le felvert tojással.

A langyos kókusztejszínt és vizet összekevertem, hozzáadtam a citromhéjat, citromlevet, vanília kivonatot, sót, édesítőt, porélesztőt, szódabikarbónát és az egészet kézzel összekevertem. Ezután következett a kétféle lisztkeverék. A tésztát összegyúrtam és 30 percet meleg helyen pihentettem. (kelesztettem) Nagyon jó állagú a tészta és könnyen kezelhető!

Kelesztés után kevés bambuszrost lisztet szórtam a nyújtólapra, átgyúrtam a tésztát és téglalap alakúra, kb. 38x38 cm méretűre nyújtottam. 9 részre osztottam és a kockák közepére lekvárt tettem.

A négyzetek négy sarkát összecsíptem és a batyukat sütőpapíros tepsibe tettem.

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 38 percet sütöttem.
(a sütési idő változó lehet)

Ez a tészta tényleg nagyon finom és puha! Így lekvárral töltve pedig igazán ízletes! Ki fogom próbálni más töltelékkel is, de ez áll most nálam az első helyen!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza