Kalács, briós fonva tekerve

 

Kalács, briós fonva tekerve

..avagy egy recept, 5 végeredmény glutén és tejmentesen!

Mester lisztből imádok kalácsot sütni! Könnyű formázni, bármi készíthető ebből a receptből, de én most egy tésztából 5 különböző formát alkottam, csak hogy teljes legyen a húsvéti repertoár. :)

 

 

 

Hozzávalók:

- 280 gr Mester kelt tészta liszt (itt kapható)
- 70 gr Mester süteményliszt (itt kapható)
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő
- 1 citrom reszelt héja
- 200 ml Joya mandulás rizstej
- 1 db M-es méretű tojás
- 40 gr olvasztott vaj (én Ligát használtam)
- csipet só
- 65 gr cukor
- 1 tk Dr.Oetker vanília kivonat

Kenéshez:

- 1 kisebb tojás

Szóráshoz:

- egész mák
- szezámmag

A kétféle lisztet a dagasztógép táljába mértem majd kanállal alaposan összekevertem. Hozzáadtam az élesztőt, cukrot, sót, vanília kivonatot majd megint összekevertem. Beleöntöttem a tojást és a langyos tejet, majd elkezdtem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáöntöttem az olvaszott vajat is és kidagasztottam a tésztát. Nagyon szép fényes lett. Letakarva meleg helyen 35 percet kelesztettem majd egy szilikon lapot olvasztott kókuszzsírral vékonyan lekentem, a megkelt tésztát kézzel átgyúrtam...

...kisebb darabokat csíptem belőle, majd elkezdtem a formázást. Elsőként egy fonott brióst készítettem. Ehhez a tésztagombócot az olajozott felületen vékony rúddá sodortam..

..majd a végeket egymásba forgatva egy hurkot képeztem..

A következő tésztagombócót is rúddá sodortam, egyik végét behajtottam majd feltekertem és britós formáztam belőle..

A harmadik tésztagombóccal is ugyan így jártam el, olajozott felületen sodortam, patkó alakban meghajtottam..

..majd egyszerűen összecsavartam..

A következőnél két kisebb tészta adagot csíptem, mindkettőt rúd alakban megsodortam...

..összecsavartam..

..és a tészta végeit összefogtam mint egy koszorút :)

Az ötödik, egyben utolsó tésztaadagot 3 kisebb résztre osztottam, szintén rúd alakban megsodortam..

..majd összefontam...

A kalácsokat sütőpapíros tepsibe rakosgattam..

...és meleg helyen 15-20 percet kelesztettem majd felvert tojással kentem le a tetejüket és megszórtam egész mákkal illetve szezámmaggal..

Végül 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Annyira tetszenek :)

Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat a Mester Család biztosítja!

webaruhaz.mestercsalad.hu

 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza