Kakaós tekercs

 

Kakaós tekercs

Glutén, tej és tojásmentesen!

Már többször láttam ezt a nagyon finomnak tűnő kakaós tekercset a Pinterest-en. Több képet is lementettem róla, de csak most juttottam odáig hogy elkészítsem. Kiss Dóri Gluténmentes élet blogján található videó adta az ihletet :) De tényleg csak az ihletet.. mert én más liszttel, más arányokkal, glutén, tej és tojásmentesen készítettem el ezeket a fantasztikusan puha és finom kakaós tekercseket. Na meg mindeképp szerettem volna kipróbálni az anyukámtól kapott speckó croissan formázót is :)

Hozzávalók:

- 150 gr Nutri free Mix per Pane liszt (itt megvásárolható: Egészség Market)
- 100 ml Alpro kókusztej
- 3 gr Dr.Oetker porélesztő
- csipet só
- 15 gr cukor
- 1 púpos tk puha kókuszzsír

Kenéshez:

- olvasztott vaj

Szórához:

- Nesquik kakaópor

A tetejére:

- olvaszott vaj+kókusztej keveréke

A lisztet, sót, cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem, beleszórtam a porélesztőt, hozzáöntöttem a langyos kókusztejet+ a kókuszzsírt és kézi robotgép dagasztóspiráljával összeállítottam a tésztát. Miután összeállt, olajos kézzel gombóccá formáztam és letakarva meleg helyen (nem huzatban) 35 percet kelesztettem. Miután a tészta megkelt, rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam és kézzel párszor átgyúrtam, kb. 4mm vékonyra nyújtottam...

..és bevetettem az új formázómat, ezt :)

Persze ez a manőver simán kivitelezhető pizzavágóval de még egy sima késsel is :)

A tésztát megkentem olvasztott vajjal, megszórtam a kakaóporral..

.szélesebbik oldaluktól fogva feltekertem...

Sütőpapíros tepsibe rakosgattam a kifliket és kb. 10 percig meleg helyen pihentettem őket. Tetejüket olvasztott vaj+ kókusztej keverékével lekentem és 200 fokra előmelegített sütőben 5 percet, majd 180 fokon további 15 percet sütöttem. Miután kihűltek, tejmentes olvasztott csokival csurgattam le a tetejüket..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza