Kakaós csiga Szafi lisztekből

 

Kakaós csiga Szafi lisztekből

Egészen pontosan Szafi Free világos kenyérliszt és Szafi Reform szénhidrátcsökkentett kenyér- és péksüti liszt keverékéből készült!

Biztosan mindenki ismeri már azt a bizonyos "házasságot"!  Aki mégsem tudná miről is beszélek, az kattintson ide és megérti! 

Szóval ez a tészta brutál jó! Komolyan mondom!!! Már nagyon sok mindent készítettem belőle, de a csiga egy ideje már piszkálta a fantáziámat, hát mára ezt is megalkottam végre! 

Így hangzik a recept és a hozzávalók (én most fél adagot készítettem, a kenyérhez viszonyítva):

Hozzávalók:

  • 100 g Szafi Free világos puha kenyérlisztkeverék(itt megvásárolható)
  • 45 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék (itt megvásárolható) 
  • fél citrom reszelt héja
  • 45 g POR eritrit
  • 2 g só
  • 20 g almaecet
  • 170 g langyos víz 

Töltelék: (itt maradtam a kedvenc expressz lisztes csiga krémjénél, mert az nagyon-nagyon finom )

  • 35 g kakaópor
  • 50 g por eritrit
  • 60 g víz 

Az almaecetet, sót, vizet és reszelt citromhéjat egy tálba mértem, hozzáadtam a por eritritet, kevertem rajta egyet, majd a liszteket is beleöntöttem és kézzel összegyúrtam az egészet. 15 percig hagytam állni a tésztát, majd kevés kenyérliszttel megszórt munkalapon párszor átgyúrtam.  

A tészta egyébként nagyon jó állagú, könnyen kezelhető, könnyen nyújtható és nagyon illatos! 

Téglalap alakúra, kb. 33x25 cm méretűre nyújtottam.

A töltelék hozzávalóit csak összekevertem és a tésztára kentem..

A tésztát a rövidebbik oldalától fogva felcsavartam majd éles késsel 11 részre vágtam..

A csigákat sütőpapíros tepsibe tettem..

Körben és a tetejüket is Szafi Free kajszibarack lekvárral kentem le..

200 fokra előmelegített sütőbe tettem (alsó-felső sütéssel) és így sütöttem a csiguszokat 8 percig majd visszavettem a hőfokot 180-ra és további 35 percet sütöttem. 


(a sütési idő mindig sütőfüggő, erre senki se alapozzon mert bár az én sütőm már 7 éves, de nemrég lett fűtőszál cserélve benne, így elég erősen süt)

Íme a végeredmény 

Nem photoshop! A hóban fotóztam!  

Észrevétel a zsírszegény expressz lisztes kakaós csigához viszonyítva:

- ez picit talán kenyeresebb, nem tudom ez így mennyire jön át , igazából a tésztájára értettem ezt a jelzőt

- az expressz lisztes csiga nálam (ha marad) még 3 nap után is ugyan olyan puha mint frissen! Erről majd később nyilatkozom, mert ma (02.20-án sütöttem először) UPDATE! Másnap is puha, de leheletnyi különbség van a zsírszegény expressz lisztes csiga és e között, az első javára! 
02.22. Utolsó csiga. Zacsiban tárolva puha, tehát 3 naposan sem száradt ki!

- ennek a tésztája inkább terül sütés közben, az expressz lisztes inkább felfele nő

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza