Kakaós csiga Piaceri Mediterranei lisztből

 

Kakaós csiga Piaceri Mediterranei lisztből

Glutén,- tej- és tojásmentesen

Azt hiszem nyugodtan mondhatom hogy gluténmentes életem eddigi legfinomabb csigáját sütöttem meg mentesen. Az új Piaceri Mediterranei lisztet használtam hozzá, glutén,- tej- és tojásmentesen készítettem. 

Hozzávalók:

- 250 g Piaceri Mediterranei liszt (itt megvásárolható: Egészségmarket)
- 4 g porélesztő (vagy 15 g friss)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk só
- 30 g porcukor
- 190 ml langyos víz
- 25 g Liga margarin

Töltelék:

- kókuszkrém
- porcukor
- kakaópor (mennyiségeket azért nem írok mert mindenki más-más ízvilággal szereti, van aki édesebben van aki kakaósabban, kóstolni kell) ☺️

Tetejére kenéshez:

- 1 ek olaj
- 1 ek sárgabarack lekvár

A lisztet, poréleszőt, reszelt citromhéjat, sót és porcukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem.

Hozzáöntöttem a langyos vizet és kézi robotgép dagasztóspiráljával elkezdtem összeállítani a tésztát. Közben folyamatosan adagoltam hozzá az olvasztott margarint, szép fényes tésztává dagasztottam...

A tálat egy konygaruhával lefedtem és meleg helyen 40 percig kelesztettem. Kelesztés után ekkora volt a tészt, szép nagyra megnőtt..

Olajos kézzel vettem ki a tálból és rizsliszttel megszórt szilikon lapon kézzel párszor átgyúrtam...

TIPP!
Korábbi recepteknél már írtam hogy érdemes beszerezni eldobható gumikesztyűt az ilyen jellegű tésztákhoz, ragad mint az állat, így kesztyűben sokkal egyszerűbb bánni vele! :)

..majd kb. fél centi vastagra, téglalap alakúra nyújtottam...

Érdemes párszor alálisztezni, hogy ne ragadjon a tészta!

Megkentem a kakaós-kókuszkrémes töltelékkel és szélesebbik oldalától fogva felcsavartam. Körülbelül másfél-két centi széles karikákat vágtam belőle, amiket sütőpapíros tepsibe sorakoztattam...

Hagytam még kb. 10 percig pihenni a tésztát majd tetejüket olaj+lekvár keverékével kentem le és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütöttem.
(a sütési idő eltérő lehet!)

Hihetetlen finom és puha! Miután kihűlt, néhányat zárható tetejű dobozba tettem, néhányat pedig a konyhapulton hagytam hogy a másnapos állagáról is tudjak nyilatkozni. Ami dobozban volt, tökéletesen puha volt másnap is. Ami a szabadban várta sorát, annak a külső tészta rétege keményebb volt. Semmi esetre sem ehetetlen kemény, csak keményebb mint a közepe. Ettől a krémtől igazán szaftos ez a tészta. Mindig mondom hogy ne csak snassz kakaóporral készítsük az ilyen kelt tésztákat, mert egy ilyen felturbózott töltelékkel jóval hosszabb ideig marad szaftos. Na és ez az a csiga, aminek a full csokis közepét akarja mindenki megenni! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza