Húsvéti fonott kalács Mester lisztekből

 

Húsvéti fonott kalács Mester lisztekből

Glutén-és laktózmentes!

Van egy nagyon eltalált fonott kalács receptem, ami a Gluténmentes övezet magazin tavaszi számában jelent meg...(a magazin itt megvásárolható) Most viszont sütöttem egy másik verziót, méghozzá Mester Család lisztjeiből. A tészta pillekönnyű lett, aki szeret egy kicsivel több időt fordítani a tésztasütésre a tökéletes végeredmény érdekében, annak bátran ajánlom ezt a receptet, próbáljátok ki! :)

 

 

Hozzávalók:

- 270 gr Mester kelt tészta liszt (itt kapható)
- 10 gr Mester házi kenyérliszt (itt kapható)

- 70 gr Mester süteményliszt (itt kapható)
- 10 gr tápióka keményítő

- 5 gr Dr. Oetker porélesztő
- 200 ml laktózmentes tej (de 100 ml laktózmentes natúr joghurt+ 100 ml lm tejjel is tökéletesen működik, iletve növényi tej is jó hozzá)
- 1 db M-es méretű tojás
- 28 gr olvasztott vaj (én Ligát használtam)
- csipet só
- 45 gr cukor
- 6 gr Mester vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk frissen facsart citromlé 

Tetejére:

- 1 tojás sárgája+ 1 ek laktózmentes tej

A háromféle lisztet, tápiókát, cukrot és a sót egy tálba mértem, kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt, beleöntöttem szobahőmérsékletű (nem meleg, nem langyos!!!) laktózmentes tejet, a tojást, citromhéjat és a citromlevet, majd robotgéppel elkezdtem összeállítani a tésztát. 1-2 perc dagasztás után hozzáadtam az olvasztott vajat is és tovább dagasztottam. (ez egy viszonylag lágy tészta, de nem kell megijedni mert kelesztés után formázható lesz!) A kidagasztott tésztát letakarva, meleg helyen (nem huzatban) kelesztettem 35-40 percet. A megkelt tésztát olajozott kézzel vettem ki a tálból és szintén olajozott szilikon lapon párszor átgyúrtam.
(ilyen szépen megnőtt a megkelt tészta)

Miután kézzel átgyúrtam, 4 gobócot formáztam belőle..

..amiket egyenként 3 kisebb gombócra osztottam...

A kicsi gombócokat az olajozott felületen rúddás sodortam. Nem szabad túl vékonyra mert szakadni fog. ..és érdemes eldobható gumikesztyűt használni ennél a manőverél, mert nyakig olajosak lesztek, illetve van aki nem bírja ha olajos kézzel kell dolgoznia de higgyétek el, ez a lágy tészta kell ahhoz, hogy pihe-puha legyen a végeredmény :) Ha rizslisztezett munkalapon dolgoztok, akkor kiszárad és kemény lesz!!!

 Az így kapott 3 rudat óvatosan összefontam!

De tényleg úgy kell vele bánni mint a hímes tojással :) 

Végeit kissé megnyomkodtam, majd sütőpapíros tepsibe raktam. Ugyan így jártam el a maradék 3 tészta adaggal is. Érdemes mindent a kezünk ügyébe készíteni, a tepsit, amibe előre beletesszük a sütőpapírt, egy olajos tálkát, hogy ne kelljen semmiért sem közben feleselegesen nyúlni. A többi tésztagombóc közben kelni fog, így érdemes igyekezni! :) Én mondjuk egy napsütötte konyha ablak alatti pulton dolgoztam, így lehet, sőt biztos hogy emiatt is nőtt a többi tészta.

Fonás után tenyeremmel kicsit elegyengettem a kalácsot és egy műanyag lapát segítéségével tettem át a sütőpapíros tepsibe úgy hogy egyik vége alá nyúltam óvatosan a tenyeremmel, másik végéhez a lapátot tettem és átemeltem...

A fenti adagból összesen 4 db fonott kalácsom lett, pont elfértek egy normál gáztepsiben és szerintem könnybb is dolgozni így, hogy kisebb adagokban fontam.

Tetejüket vékonyan lekentem olajjal majd 15 percet meleg helyen pihentettem. 

A sütőt 200 fokra állítottam, a kalácsok tetejét tojás sárgája+ egy evőkanál laktózmentes tej keverékével lekentem és betoltam a sütőbe. Ezen a hőfokon sütöttem kb. 5-6 percet, majd 180 fokon további 25 percet. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Íme a végeredmény! :)

Na jó, nem búzás kinézete van, ezt tudom! De akkor is én fontam és nem lesz húsvét igazi fonott kalács nélkül :)

Sütéseimhez az alapanyagokat a Mester Család biztosítja!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

 

vissza