Hokkaido kalács Nutri-free Mix per Pane lisztből

 

Hokkaido kalács Nutri-free Mix per Pane lisztből

Glutén- és tejmentesen

Imádom a kelt tésztákat, talán a kalácsot leginkább. Erre a csupa csíkos finomságra a neten (hol máshol) bukkantam, méghozzá Limara oldalán, ellenben elkészítéskor a saját citromos-mákos kalácsom receptjét használtam. Így készítettem...

 

 

 

Hozzávalók: 

- 250 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt kapható)
- 25 gr porcukor
- csipet só
- 4 gr Dr.oetker porélesztő
- 140 Joya mandulás rizstej
- 1 citrom reszelt héja

- 1 db M-es tojás
- 30 gr Liga 

A tészta egyik feléhez:

- másfél ek holland kakaópor
- 2 ek hideg víz 

Kenéshez:

- egy kisebb felvert tojás

A lisztet, sót, cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt és ezután is összekevertem. Beleöntöttem a langyos tejet, hozzáadtam a tojást és kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát Végül beleönöttem az olvasztott Ligát is és szép fényes tésztává dagasztottam. Dagasztás után a tésztát két részre osztottam, az egyik tészta adaghoz hozzádtam a kakaóport és a vizet és tovább dagasztottam. Majd konyharuhával letakarva meleg helyen 35-40 percet kelesztettem. A megkelt tésztákat 4-4 gombócra osztottam...

Mindegyik gombócot ovális, hosszúkás alakra nyújtottam...

Egymásra tettem a két tésztalapot...

..és felcsavartam..

Még egyszer ugyan így jártam el, majd az utolsó kettőnél fordítva csavartam, vagyis alulra került a világos tészta, felülre a kakaós...

Egy 20x11-es szögeltes formát kikentem olajjal és megszórtam rizsliszttel majd a tésztarudakat felváltva egymás mellé rakosgattam...

A tésztát további 10 percet kelesztettem..

majd tetejét felvert tojással lekentem és 180 fokra előmelegítet sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő)

Miután kihűlt, szeleteltem...

Nagyon finom és illatos! :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza