Hamis fonott kalács fahéjjal bolondítva

 

Hamis fonott kalács fahéjjal bolondítva

Glutén,, tojás, laktóz és kukoricamentesen!

Íme a kukoricamentes verzió :) ez is elkészült. Többen is kértétek, így hát megsütöttem. 

Kövess a facebookon is!

Hozzávalók:

- 265 gr Schär Mix it liszt (itt kapható: Egészség Market)
- 4 gr Dr.Oetker porélesztő
- 18 gr tápióka keményítő (itt kapható: Egészség Market
- 1 ek burgonyapehely (itt kapható: Egészség Market
- 1 kk só
- 35 gr cukor
- fél csomag Dr.Oetker vaníliás cukor
- 100 ml laktózmentes tej
- 130 ml víz
- 1 tk almaecet
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- 2 ek kókuszolaj

Forgatáshoz:

- cukor és őrölt fahéj keveréke

Kenéshez:

- kókuszolaj 

A lisztet, sót, cukrokat, reszelt citromhéjat, tápiókát és burgonyapelyhet egy tálba mértem és kanállal alaposan összekevertem, hozzáadtam a poréleszetőt, az almaecetet, majd a langyos, kézmeleg víz+tej keverékét és elkezdtem dagasztani a tésztát. Miután összeállt, kanalanként hozzáadtam az olajat és így dagasztottam tovább még kb 5 percig. A tésztát letakarva meleg helyen kelesztettem 40 percet. Ez idő alatt ilyen szépen megnőtt :)

Egy 20x9 centis sütőformát kibéleltem sütőpapírral...

..és a tésztából kisebb, kb. diónyi gombócokat csíptem (ez egy habkönnyű tészta, olyan mintha nem is lenne semmi a kezemben. :) Szerintem tölteni is lehet, bár én most nem szerettem volna, mert az előző kalácsomat csokival töltöttem, de itt most a kakaómentesség volt a fő szempont) tehát gombócozás után sütőformába rakosgattam a tésztát..

A következő sorban levő gombócokat megforgattam a cukros-fahéjas keverékben..

..majd folytattam tovább a gombócozást amíg a tészta el nem fogyott.

A kalácsot meleg helyen további 30 percet pihentettem/kelesztettem..

Annyira szépen megnőttek :)

Tetejét óvatosan lekentem kókuszolajjal és 190 fokra előmelegített sütőbe tettem, ahol kb. 10 percet sütöttem így, majd 180 fokra állítva a sütőt további 25 perc alatt készre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Íme a végeredmény :) Remélem Marci örülni fog :)

Na szóval mint elmlítettem feljebb, ez egy habkönnyű kelt tészta, így gyanítottam hogy a gombócok királyul egybenőnek majd, hát így is lett! :) Mondjuk engem cseppet sem zavar, mert kiváló alternatíva ez olyan diétázónak, aki a glutén mellett kukoricára is allergiás illetve tojást sem fogyaszthat! :)

Sütéseimhez az alapanyagokat ez Egészség Market biztosítja!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza