Fonott kalács Nutri-free Mix per Pane lisztből

 

Fonott kalács Nutri-free Mix per Pane lisztből

Glutén-és tejmentesen

Kalács imádó vagyok!! Mindegy hogy mákos vagy csokis, fonott, gombócozott vagy csavart verzió, nekem teljesen mindegy, kelt tészta és IMÁDOM! :) Amikor még nem voltam gluténérzékeny, akkor is imádtam a sima, hagyományos fonott kalácsot, most is hányzik néha, de már nem sóvárgok, hanem megsütöm! :) Így....


Hozzávalók:

- 320 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt megvásárolható: Egészség Market)
- 10 gr tápióka keményítő
- 35 gr cukor
- csipet só
- fél citrom kifacsart leve
- 1 citrom reszelt héja
- egy csomag Dr. Oetker porélesztő
- 1 db M-es méretű tojás
- 250 ml Joya mandulás rizstej 
- 1 ek kókuszolaj

Kenéshez:

- kókuszolaj
- tojás sárgája+ kevés Joya mandulás rizstej keveréke

A lisztet, tápiókát, cukrot, sót és a reszelt citromhéjat egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt, beleöntöttem a langyos tejet, hozzáadtam a tojást és a citromlevet is, majd robotgéppel elkezdtem összeállítani a tésztát. 1-2 perc dagasztás után hozzáadtam a kókuszolajat is és tovább dagasztottam. (a dagasztás elején egy nagyon lágy tészta lesz, de nem kell hozzáadni plusz lisztet, pár pedc után szépen összeáll, kelesztés után pedig formázható lesz!) A kidagasztott tésztát letakarva, meleg helyen (nem huzatban) kelesztettem 40 percet. A megkelt tésztát olajozott kézzel vettem ki a tálból és szintén olajozott szilikon lapon párszor átgyúrtam.

Négy részre osztottam..

...majd az első tészta adagból 3 gombócot formáztam, a gombócokat az olajozott lapon rúddá sodortam. 3 rudat összefontam..

Jó tanács!!!
Szerezzetek be eldobható gumikesztyűt, álom könnyű az ilyen tapadós, ragadós, nyúlós tésztákkal bánni, ha azt viselitek! :) 

..a fonatokat sütőpapíros tepsibe raktam. Ugyan így jártam el a maradék 3 tészta adaggal is. Összesen 4 db fonott kalácsom lett, pont elfértek egy normál tepsiben...

Tetejüket vékonyan lekentem olajjal majd 15 percet meleg helyen pihentettem...

Ilyen szép nagyra nőttek! :)

A sütőt 200 fokra állítottam, a kalácsok tetejét tojás sárgája+magtej keverékével lekentem és betoltam a sütőbe, ezen a hőfokon sütöttem kb. 5-6 percet, majd 180 fokon további 25 percet. (a sütési idő mindig sütőfüggő!)

Illatos, pihe-puha és nagyon-nagyon finoooooom! :)

Megjegyzés:

- a növényi tej sima tejjel vagy laktózmentes tejjel is helyettesíthető
- a tápióka keményítő elhagyható, kb. 5-10 ml-re kevesebb folyadék kell úgy hozzá
- a tojás is elhagyható, akkor több folyadék és picivel több zsiradék kell hozzá
- a kókuszolaj sima olajjal is helyettesíthető
- a tetejére használt tojás sárgája is kihagyható, cukrozott tejjel is le lehet kenni illetve egy kis lekvárt belekeverni hogy szép színe legyen 

vissza