Fonott kalács 2.0 Nutri-free Mix per Pane lisztből

 

Fonott kalács 2.0 Nutri-free Mix per Pane lisztből

Videórecept!

Van egy nagyon tuti fonott kalács recpetem! Imádom! Abban a receptben az össz tészta adagot négy kisebb részre osztottem így 4 db mini kalácsom lett végeredményül. Leírtam a receptben, hogy szerintem sokkal könnyebb kisebb adaggal dolgozni, egyrészt királyul lehet formázni a tésztát másrészt pedig ami épp nincs felvágva, azt folpackba csomagolva szépen lehet tárolni, nem szárad ki. Na de annyi kérés jött, hogy legyen egy nagy kalács, egyben. Hát megsütöttem. Nem mondom hogy lecserélem a piciket erre, pont a fenit dolog miatt! Nem lehetett olyan szépen fonni a tésztát, mivel lágy, ezáltal nyúlik erre-arra. De csak meglett! A videóban megnézhetitek! 2x megtréfált a fonás, én nem is próbálkozom sem négyes, sem ötös fonással pont emiatt. Talán ha lányom lenne és csodaszép hosszú haja volna, biztos jobban menne ez a fonás dolog, de így nem. Ettől függetlenül a tészta király! A végeredmény vaj puha, illatos tök tuti fonott kalács, így megosztom veletek! ☺️

Hozzávalók: 

- 250 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt megvásárolható Egészségmarket)
- 1 tk cukor
- 1 kk só
- 1 csomag Dr. Oetker porélesztő
- 140 ml Joya mandulás rizstej
- 1 db M-es tojás
- 30 gr Liga 

Az alábbi videóban megnézhetitek hogy bénáztam a fonással! ☺️

Korábban a többi veidós receptemnél is leírtam, de most is megismétlem.... Mielőtt valaki a fejéhez kap a videóban látható gumikesztyű miatt, először inkább próbálja ki ezt a technikát! Verhetetlen! Már nagyon sokan eltanulták tőlem és mindig pozitív a visszajelzés! ☺️ Ezerszer könnyebb bánni a tésztával, nem leszünk nyakig ragacsosak és nem kell 2 percenként kezet mosni egy-egy folyamat után!

A lisztet, sót, cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt és ezután is összekevertem. Beleöntöttem a langyos tejet, hozzáadtam a tojást és kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát. Végül beleönöttem az olvasztott Ligát is és szép fényes tésztává dagasztottam. A tálat lefedtem egy konyharuhával és meleg helyen 40 percet kelesztettem. Kelesztés után rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam a tésztát és kézzel párszor átgyúrtam, majd 3 gombócra osztottam..

..és a videóban látható módon összefontam. Biztos ti ügyesebbek lesztek, próbáljátok ki! A kalácsot sütőpapírral bélelt formába tettem és további 15 percet kelesztettem...

Kelesztés után növényi tej+ egy kisebb felvert tojással kentem le a tetejét..

180 fokra előmelegítet sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő)

Miután teljesen kihűlt, felvágtam! Nagyon-nagyon puha! Megérte a lágy tészával bajlódni! ☺️ 

A gluténmentes alapanyagokat az Egészségmarket webshopban szerzem be!

www.egeszsegmarket.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza