Fonott briós és kalács Szafi lisztekből

 

Fonott briós és kalács Szafi lisztekből

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, vegán

Aki nyomon követi a receptjeimet, pontosan tudja, hogy én a kelt tészták megszállottja vagyok. Annyira imádom formázni, babusgatni a tésztát, el nem tudom mondani mennyire... Igazából mindegy, hogy édes vagy sós, egyformán szeretem enni és készíteni is.

Ma megpróbálkoztam egy új, házasságrecept-nek keresztelt tésztával, ez egy teljesen új összeállítás mint a korábban megszokott, de nagyon-nagyon jó lett! Puha, illatos és isteni finom! Minimális élesztőt tartalmaz, ezt kihagyva nem próbáltam, de aki megsüti, mindenképp írja meg nekem hogy milyen lett!

(kalács formában is elkészítettem, lejjebb találtok fotókat)

Hozzávalók 4 db brióshoz:

- 150 g Kara kókusztejszín
- 160 g víz
- 10 g frissen facsart citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tk vanília kivonat
- 4 g só
- 50 g por eritrit
- 3 g porélesztő
- 1 g szódabikarbóna
- 190 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 110 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett kenyér- és péksüti liszt

A langyos kókusztejszínt és langyos vizet összekevertem, hozzáadtam a citromhéjat, citromlevet, vanília kivonatot, sót, édesítőt, porélesztőt, szódabikarbónát és az egészet összekevertem. Ezután következett a kétféle lisztkeverék. A tésztát kézzel összegyúrtam és 15 percet meleg helyen pihentettem. Nagyon jó kis tészta, könnyen kezelhet és már ekkor nagyon illatos volt. 

A pihentetési idő után ilyen volt a tészta:

A tálból kivéve kevés liszttel megszórt szilikon lapon átgyúrtam, hengerré formáztam és 8 részre osztottam..

Ezekből a  kicsi tésztaadagokból egyesével rudakat sodortam..

..és a képen látható módon formáztam. Videót is készítettem róla, aki követ Instagramon, ott megnézheti! 

Tepsibe tettem és további 15 percet kelesztettem majd lekentem Szafi Free kajszibarack lekvárral.

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel kb. 25-30 perc alatt megsütöttem.
(a sütési idő eltérő lehet)

Sütés után pici lekvárt kentem rá és megforgattam eritritben, ez persze kihagyható, de én most pont ilyen "cukros" verzióra vágytam! :)

Amúgy nem nagy briósok, az ott egy kistányér amin fotóztam, csak közeli a kép, így lehet hogy csalós picit..

Nagyon puha lett ez a tészta!!! Olyan de olyan finom illata van!!! Ez egy tömöttebb tészta, de esküszöm olyan mintha foszlós lenne!

Hármas fonással kalácsként is elkészítettem már többször is. Imádom, nagyon-nagyon finom! Annyit változtattam, hogy most csak 100 g kókusztejszínt tettem bele, de értelem szerűen a víz mennyiségét növeltem.

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza