Feketeribizli lekvárral töltött fehércsokis csiga Szafi lisztekből

 

Feketeribizli lekvárral töltött fehércsokis csiga Szafi lisztekből

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, vegán, cukormentes

Már harmadszorra sütöm ezt a csigát, így gondolhatjátok mennyire finom!!! Abból a kalács tésztából készült, ami nálam most a No1.
Recept ITT! Ennek az íze emlékeztet a legjobban a hagyományos kalácsra. Nincs benne semmilyen keményítős liszt, tejtermék vagy tojás mégis pihe-puha és csavart briósként, csigaként is tökéletes. Ez a feketeribizlis-fehércsokis változat is egyszerűen mennyei! Én tényleg ritkán írok ilyen jelzőket valamire, de ha írom, akkor az valóban úgy van, elhihetitek!

A fonott briós tésztáját vettem alapul, annyi változtatással, hogy csak 100 g kókusztejszínt használtam, a többi folyadék sima víz volt, illetve mivel a lekvár és a csoki is kellőképp édes, így most kevesebb eritrit került a tésztába, így készítettem:

- 100 g Kara kókusztejszín
- 210 g víz
- 20 g frissen facsart citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tk vanília kivonat
- 4 g só
- 30 g por eritrit
- 3 g porélesztő
- 1 g szódabikarbóna
- 190 g Szafi Free csökkentett rosttartalmú kenyérliszt
- 110 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett kenyér- és péksütemény liszt

Töltelék:

- kb. 3 púpos evőkanál Szafi Free feketeribizli-szőlő lekvár
- kb. egy tábla cukormentes, gluténmentes, vegán liofilizált egész ribizlivel készült fehércsoki (ITT beszerezhető)

A langyos kókusztejszínt és langyos vizet összekevertem, hozzáadtam a citromhéjat, citromlevet, vanília kivonatot, sót, édesítőt, porélesztőt, szódabikarbónát és az egészet összekevertem. Ezután következett a kétféle lisztkeverék. A tésztát kézzel összegyúrtam és 30 percet meleg helyen pihentettem (kelesztettem) Nagyon jó ez a tészta, könnyen kezelhető, illatos, kellemes tapintású. Kelesztés után kevés bambuszrost lisztet szórtam a nyújtólapra, átgyúrtam a tésztát és téglalap alakúra, 40x32 cm méretűre nyújtottam. Lekentem lekvárral és rászórtam a darabokra vágott fehércsokit és a rövidebbik oldalárók fogva felcsavartam.

11 részre vágtam, a csigákat sütőpapíros tepsibe tettem, kívül vékonyan lekentem kajszibarack lekvárral (de akinek nem gond a tojás fogyasztása, nyugodtan kenje le felvert tojással)

180 fokon alsó-felső sütéssel kb. 42 percet sütöttem.

BRUTÁLISAN finom lett!!!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza