Fánk Szafi Reform szénhidrátcsökkentett kenyér-és péksüti lisztből

 

Fánk Szafi Reform szénhidrátcsökkentett kenyér-és péksüti lisztből

Gluténmentes, tejmentes, kelesztés és élesztő nélküli amerikai paleo fánk.

Sütöttetek már valaha fánkot Szafi Reform kenyér-és péksüti lisztből? Én még nem, de nemrég ezt a hiányosságomat is pótoltam! ✅Szafi oldalán található az eredeti recept, itt.

Golyó formában is elkészítettem, a recept alján találjátok a fotókat. 

Amúgy alapvetően Szafi Free liszt párti vagyok, de ez a fánk  annyira légiesen könnyű, mintha valami habos krémbe harapnék... Általában receptkövető vagyok, szigorúan, de most egy dologban mégis eltértem! 2 db tál helyett meglepő módon csak egyet használtam a tészta összeállításához.  Tehát egy, azaz egy darab keverőtálba mértem a folyékony hozzávalókat, ezeket villával összekevertem, majd jött a szárazanyag, megint kevertem rajta és következett a relaxációs fázis.  

Ezután kinyújtottam a tésztát, pontos méretre kiszaggattam a fánkokat, (nekem az adott mennyiségből 6 db fánkom lett + maradt kb. egy 4 cm átmérőjű kis tésztadarabom, még vonalzóval is lemértem, jobbra lapozva megnézhetitek a fázisfotókat) majd kókuszzsírban kisütöttem. Pillekönnyű, tök komolyan mondom!  Nincs tojás íze sem, bár én vanília aroma helyett vanília kivonatot használtam és a 8 gramm citromhéjat  sem sajnáltam a tésztából! Nem vontam be semmilyen csilli-villi mázzal, mert nem vagyok oda ezekért a gyöngyös csillogó cuccokért, így "csak" Szafi Free kajszibarack lekvár és némi por eritrit társaságában fogyasztottam.  Próbáljátok ki, mert nagyon finom! 

Hozzávalók 6 db fánkhoz:

- 120 g Szafi Reform szénhidrátcsökkentett gluténmentes kenyér és péksütemény lisztkeverék
- 30 g Szafi Reform eritrit
- csipetnyi Szafi Reform himalaya só
- 8 g bio citromhéj
- 20 g frissen facsart citromlé
- 1 db M-es tojás 
- 2 db M-es tojássárga 
- 70 g víz
- 2 g vanília kivonat
- Szafi Reform szénhidrátcsökkentett gluténmentes kenyér és péksütemény lisztkeverék a gyúráshoz és nyújtáshoz

Kiértem a folyékony alapanyagokat, összekevertem majd hozzáadtam a száraz alapanyagokat is. A tésztát kézzel összegyúrtam és 15 percet pihentettem. Miután letelt a fenti idő, a tésztát lisztezett felületen kézzel átgyúrtam, majd 1 cm vastagra nyújtottam és 8 cm átmérőjű formával kiszaggattam...

Közepesen meleg kókuszolajban oldalanként másfél-másfél percig sütöttem, majd papírtörlőre tettem..

Ahogy írtam fentebb, légiesen könnyű, puha és illatos! Nagyon finom!

Fánkgolyóként készítve ilyen lett..

Az eredeti recepttől eltérve most nem nyújtottam a tésztát hanem pihentetés után pici gombócokat formáztam, kissé ellapítottam majd közepesen meleg kókuszolajban kisütöttem! Szafi Free kajszibarack lekvárral, kevés poreritrittel megszórva.... Nagyon finooom!  Az alapreceptben található mennyiségből 18 db nagyon mini fánkgolyóm lett, pont egy falat! 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza