Fánk Mester kelt tészta lisztből

 

Fánk Mester kelt tészta lisztből

Glutén- és tejmentesen

Imádom a fánkot, az év bármely szakában tudnám enni! Mondjuk ez nem lett szalagos, de engem ez cseppet sem érdekel, mert nagyon-nagyon finom lett! Ebből a receptből indultam ki, csak más arányokkal készítettem, mert most használtam tojást is, de amúgy a tojásmentes is nagyon fincsi, aki tojásra érzékeny mindenképp azt süsse!

Amúgy időtakarékos is a recept, mivel kelesztés után nem kell nyújtani stb. csak simán kézzel formázni és nagyon finom! Próbáljátok ki! :)

Hozzávalók 8 db, kb 7-8 cm átmérőjű fánkhoz:

- 255 g Mester kelt tészta liszt
- 4 g porélesztő
- 10 g cukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 db M-es méretű tojás
-150 ml kókusztejszín (sima tejszínnel vagy laktózmentes tejszínnel is tökéletes)
- 30 ml víz

(egyébként a folyadék helyettesíthető tejjel vagy vízzel is, de így biztos hogy más állagú lesz a tészta!!!)

A lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt tojás, beleöntöttem a langyos tejszín+víz keverékét majd elkezdtem dagasztani a tésztát. Ez egy elég lágy massza, de nem kell hozzá plusz liszt, mert a végén nem is kell majd nyújtani, csak kézzel formázni és sütni. Dagasztás után kb. 25 percet kelesztettem (én 50 fokos sütőbe tettem, mert ott egyenletesen kap meleget a tészta). Kelesztés után a tőlem megszokott eldobható gumikesztyűs kézzel formáztam a tésztát. Először olajba nyúltam, majd kb. 2 nagyobb diónyi adagot vettem a tésztából, ezt olajos kézzel gombóccá formáztam, kicsit ellapítottam és a közepébe ujjammal lyukat formáztam. Közepesen forró olajba tettem. 

Nagyon finooooom!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza