Fahéjas lapkalács

 

Fahéjas lapkalács

Nem túl szokványos kelt tészta variáció.

Ezt a fahéjas lapokból álló kalácsot már egy ideje stírölöm :) Ma továbbléptem ezen a ponton és elkészítettem. Igazi fahéjas ízbomba! Ahogy a tetején, a lapok vékony szélein karamellizálódik a cukor a fahéjjal...hmm..isteni! Az eredeti receptet itt találtam.

 

 

Hozzávalók:

- 150 gr Nutri-free Mix per Pane liszt
- 50 gr Nutri-free Mix per Dolci süteményliszt
- 3 gr Dr. Oetker porélesztő
- csipet só
- 1 tk Dr. Oetker vaníliáscukor
- 15 gr cukor
- 30 gr vaj (én Ligát használtam)
- 40 ml laktózmentes tej
- 30 ml víz
- 1 kisebb tojás

Szóráshoz:

- 80 gr cukor
- 1 púpos tk Lucullus őrölt fahéj
- 30 gr olvasztott vaj (Liga)

A megadott mennyiségű lisztből 150 grammot egy tálba mértem, hozzáadtam a sót, cukrot és a porélesztőt. A tojást villával felvertem. Egy kisebb edényben a vajat a tejben megolvasztottam, a tűzről levéve hozzáadtam a vizet és a vaníliáscukrot majd pár percig hagytam hűlni. A lisztes keverékhez hozzáöntöttem a tejes keveréket, beleöntöttem a felvert tojást és a maradék 50 gramm lisztet is hozzáadtam. A tésztát robotgéppel összeállítottam, majd meleg helyen hagytam kelni 40 percet. (én 50 fokos sütőben kelesztettem) Miután duplájára nőtt a tészta, rizsliszttel megszórt szilikon lapon átgyúrtam majd kb fél centi vastagra, téglalap alakúra nyújtottam, tetejét megkentem olvasztott vajjal majd megszórtam a fahéjas cukros keverékkel..

Derelyevágóval 6 csíkra vágtam...

..és a tésztalapokat egymásra fektettem...

..és ezt is 6 részre vágtam...

Egy sütőtálat olajjal kikentem, rizsliszttel megszórtam...

.és a négyzet alakú tésztalapokat egymás mögé állítottam...

Visszatettem a meleg sütőbe még kb. 15 percre, majd a lapok tetejét a maradék olvasztott vajjal átkentem és a maradék fahéjas cukorral megszórtam. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöttem. (a sütési idő mindig sütőfüggő)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza