Fahéjas csavart kalács

 

Fahéjas csavart kalács

Glutén-és tejmentesen

Illéskrisz oldalán találtam a receptet, illetve javítom, az ötletet. Mert a recept a jól bevált Nutri-free lisztből készült kelt tésztám receptje. A formázásban nagy segítság volt Kriszti oldala, ezúton is köszönöm neki ezt a hihetetlenül szuper ötletet! :)

 

 

Hozzávalók: 

- 250 gr Nutri-free Mix per Pane liszt (itt kapható)
- 25 gr porcukor
- csipet só
- 1 csomag Dr.Oetker porélesztő
- 140 ml Joya mandulás rizstej (sima vagy laktózmentes tejjel is tökéeltesen működik)
- 1 db M-es tojás
- 30 gr Liga 

Szóráshoz:

- őrölt fahéj, cukor és vaníliás cukor keveréke ízlés szerint

Tetejére kenéshez:

- 1 tojás sárgája

A lisztet, sót, cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt és ezután is összekevertem. Beleöntöttem a langyos mandulatejet, hozzáadtam a tojást és kézi robotgéppel összeállítottam a tésztát. Végül beleönöttem az olvasztott Ligát is és szép fényes tésztává dagasztottam. A tálat lefedtem egy konyharuhával és meleg helyen 40 percet kelesztettem. Kelesztés után rizsliszttel megszórt szilikon lapra borítottam a tésztát és kézzel párszor átgyúrtam, gombóccá formáztam majd kb. fél centi vastagra, téglalap alakúra nyújtottam...

A tészta alsó szélét kb. 8 centi szélességben lekentem olvasztott vajjal...

Megszórtam a fahéjas-cukros keverékkel...

..majd a tészta közepéig behajtottam...

A behajtott tésztalap tetejét is lekentem olvasztott vajjal..

..megszórtam a fahéjas-cukros keverékkel...

majd a tésztalap tetejét ráhajtottam...

Egy éles késsel kb. 3 centi széles csíkokra vágtam...

..és minden szelet közepét felhasítottam...

A tésztaszeleteket egyenként formáztam meg. Szétnyitottam a bevágásnál, a tészta felső részét kifordítottam és mecsavartam...

Mutatok egy videót is róla, hátha így könnyebb lesz elkészíteni :)

A csavart rudakat sütőpapíros tepsibe tettem..

Tetejüket felvert tojás sárgájával kentem le...

Ezután megszórtam a maradék fahéjas-cukros keverékkel és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem.

Nálam nagyobb fahéj imádó szerintem nem létezik :) Az az illat ami a sütőből áradt sütés közben...hmmm....nem lehet semmihez hasonlítani! Ezt el kell készíteni!!! :)

Sütéseimhez az alapanyagot az EgészségMarket biztosítja!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza