Duplán csokis kalács

 

Duplán csokis kalács

Laktózmentesen!

Ma egy nagyon-nagyon finom csavart csíkos kalácsot sütöttem. De annyira ronda lett :( nem tudtam hogy sírjak vagy nevessek, mikor megláttam a tésztán a repedést sütés közben.. akkor egy pillanatra úgy voltam vele hogy kuka lesz a végeredmény, de aztán mikor megsült és megkóstoltam...hú de angyon finom puha és szaftos lett, így valamelyest megbékéltem a nem túl szép végeredménnyel :)

Önmagában, teavajjal megkenve, egy pohár tejjel vagy kakaóval fogyasztva is nagyon nagyon finom! :)

Hozzávalók:

- 300 gr Nutri-free Mix per pane liszt
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő
- 50 ml laktózmentes tej
- 100 ml laktózmentes natúr joghurt
- 1 db S-es méretű tojás
- 35 gr olvasztott vaj (én Ligát használtam)
- csipet só
- 50 gr cukor
- fél citrom reszelt héja
- fél csomag Dr.Oetker vaníliás cukor

A kakaós tésztához:

- 2 ek holland kakaópor
- 2 ek víz

A csokis töltelékhez:

- 85 gr Liga
- 1 csomag Dr.Oetker vaníliás cukor
- 80 gr porcukor
- 2 csapott ek holland kakaópor 
- fél citrom reszelt héja 

Kenéshez:

- 1 egész tojás

A tészta hozzávalói közül a szárazanyagokat egy tálba mértem..

..hozzáöntöttem a langyot tej+joghurt keverékét, a tojást és kidagasztottam a tésztát. Végén hozzáadtam az olvasztott vajat és tovább dagasztottam. Ezután két részre osztottam, az egyikhez hozzáadtam a kakaópor+víz keverékét és a kakaós tésztát még pár percig dagasztottam. A két tésztát enyhén olajos kézzel gombóccá formáztam..

..és meleg helyen 40 percet kelesztettem. Amíg kelt a tészta, összeállítottam a csokikrémet. Ehhet a puha vajat, a kétféle cukorral és a kakaóporral összekevertem. A megkelt tésztát egy szilikon lapot kókuszolajjal kentem le és mindkét gombócot kinyújtottam, szélességében kb. akkorára mint amekkora sütőformában a végén sütni fogjuk...

A korábban kikevert csokikrémmel megkentem a fehér tásztalapot..

..majd a sodrófa segítségével átemeltem rá a kakaósat..

..és a keskenyebbik oldalától fogva feltekertem..

Sütőpapírral bélelt formába tettem és negyed órát meleg helyen pihentettem. Tetejét lekentem felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 5-6 percet, majd további 30 percet 180 fokon sütöttem. Láttam én már az első 5 percben is hogy gáz lesz, vagyis lehetséges, sőt tuti biztos hogy vékonyra nyújtottam a fehér tésztát és ahogy dagadt sütés közben, totál szétnyomta... :(

Ilyen volt amikor kivettem a sütőből..

Szóval voltak kétségeim..de aztán kihűlt, felvágtam és megkóstoltam..hát brutál finom, nagyon puha és nagyon szaftos ettől a csokikrémtől :) Próbáljátok ki! :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza