Csokis-mascarpones csavart kalács Szafi liszekből

 

Csokis-mascarpones csavart kalács Szafi liszekből

Gluténmentes, laktózmentes, szénhidrátcsökkentett

Van az a bizonyos "házasságrecept"! Szerintem kevés ember van aki ne ismerné, többnyire kenyér, zsemle, bagett és kifli készül belőle, de pizzaként vagy kalácsként/briósként formázva is tökéletes. Én most egy korábbi öletem-receptem alapján csokis-mascarpones töltelékkel készítettem el és hát azt kell hogy mondjam, TÖKÉLETES lett! 

Alaprecept:

- 200 g Szafi Free Expressz lisztkeverék vagy Szafi Free világos puha kenyérliszt (én most utóbbit használtam)
- 80 g Szafi Refrom kenyér és péksütemény lisztkeverék 
- 4 g porélesztő

- 30 g Szafi Reform por eritrit
- 2 g só 
- 1 tk vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 30 g frissen facsart citromlé 
- 340 g langyos víz

Töltelék:

- 250 g laktózmentes mascarpone
- 70 g poreritrit
- 3 ek holland kakaópor

Akinél fontos a tojásmentesség, a tetejét lekenheti sárgabarack lekvárral, én most tojás sárgája és pici tej keverékével kentem le.

Külön edénybe mértem ki a száraz és a folyékony hozzávalókat, majd az egészet összekevertem, kézzel alaposan összegyúrtam. A tésztát kb. 12 percig pihentettem. A pihentetési idő leteltével lisztezett felületen átgyúrtam majd 3 egyenlő részre osztottam. A tésztadarabokat egyenként téglalap alakúra nyújtottam. A csokis-mascarpones krémet szintén 3 adagra osztottam és a kinyújtott tésztalapokat megkentem. Ezen a montázson látható, hogy készítettem...

A megkent, feltekert tésztarudakat összefontam és egy szögletes sütőformába tettem, amit előzőleg sütőpapírral béleltem ki.

Ekkora volt a forma...

Tetejét tojás sárgája + pici laktózmentes tej keverékével kentem le és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 55 percet sütöttem.

FONTOS! A sütési időt a saját sütőmhöz viszonyítva írom, tehát elképzelhető, hogy lesz olyan akinek több mint egy óra kell hozzá de az is lehet hogy másnál kevesebb idő alatt készült el!
Sütés közben 2x kinyitottam a sütőajtót, így egy helyen be is esett a kalács teteje, bár elég szaftos, jóó sok töltelékkel készült, szóval elképzelhető, hogy anélkül is beesett volna, de ez az élvezeti értékén semmit sem változtatott.

Miután kihűlt, felvágtam...

Elég jó kis cucc, maradjunk annyiban! :) Puha, illatos, szaftos. Nekem pont elég édes, de persze lehet hogy van aki ennél édesebben vagy még csokisabban szereti. Amúgy elkészíthető tejmentesen is! Mascarpone helyett kókuszkrémmel, úgy is nagyon finom!!!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza