Csokis-fahéjas gombócok

 

Csokis-fahéjas gombócok

Glutén, tej-és tojásmentesen

Ezt a kelt tészta variációt már ezer éve kinéztem magamnak, de valahogy mindig újabb és újabb receptek kerültek sorra. Ma végre elkészítettem. Emlékeim szerint talán majomkenyérnek is nevezik, de nem vagyok benne biztos, viszont abban holt biztos vagyok hogy iszonyatos finom, puha, kívül ropogós cukros csokis fahéjas kéreggel megáldott gombócokat sütöttem :) Az ötlet innen származik, viszont a receptet nem követtem, ahhoz a saját, jól bevált pizza tészta receptemet használtam, így készítettem..

Hozzávalók:

- 125 gr Nutri free Mix per Pane liszt
- 125 gr Schär mix B liszt
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 1 kk só
- 1 ek cukor
- 230-240 ml langyos víz

Forgatáshoz:

- 40 gr olvasztott Liga
- 2-2 ek kristálycukor
- 1 ek Lucullus őrölt fahéj
- 1 ek holland kakaópor

A víz kivételével a hozzávalókat egy tálba mértem, kanállal alaposan összekevertem, majd hozzáöntöttem a langyos, kézmeleg vizet és elkezdtem dagasztani a tésztát. Miután összeállt, meleg helyen letakarva (de lehet 50 fokos sütőben is) kelesztettem 30 percet. Ilyen szép lett a megkelt tészta..

A Ligát megolvasztottam, a 2 ek cukrot a fahéjjal összekevertem..

..egy sütőtálba sütőpapírt tettem és a tésztából vajas kézzel apró gombócokat formáztam..

.a fahéjas cukros keverékbe forgattam..

.és a sütőpapíros tálba raktam..

Majd a maradék tésztát kakaópor és cukor keverékébe forgattam..

Letakartam a gombócokat és meleg helyen további 20 percet hagytam kelni, ezután 200 fokos sütőben 5-6 percet, majd további 20 percet 180 fokon sütöttem.

Belül puha, lyukacsos tészta, kívül pedig ropogós! Nagyon-nagyon finom! :)

vissza