Csíkos kalács

 

Csíkos kalács

Glutén-és laktózmentesen

Nagyon rég ettem ilyen kalácsot, így arra gondoltam elkészítem én ezt glutén-és laktózmetnesen. A receptet itt találtam, fél adagból készítettem, de mindent a recept szerint csináltam, így..



Hozzávalók:

- 300 gr Nutri-free Mix per pane liszt
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 50 ml laktózmentes tej
- 100 ml laktózmentes natúr joghurt
- 1 db S-es méretű tojás
- 35 gr olvasztott vaj (én Ligát használtam)
- csipet só
- 50 gr cukor
- fél citrom reszelt héja
- fél csomag vaníliás cukor

A kakaós tésztához:

- másfél evőkanál holland kakaópor
- 2 ek víz

Kenéshez:

- 1 egész tojás

A tészta hozzávalói közül a szárazanyagokat a dagasztógép táljába mértem, hozzáöntöttem a langyot tej+joghurt keverékét, a tojást és kidagasztottam a tésztát. Végén hozzáadtam az olvasztott vajat és tovább dagasztottam. Ezután két részre osztottam, az egyikhez hozzáadtam a kakaópor+víz keverékét..

...és tovább dagasztottam. A kétféle tésztagombócot letakarva 40 percet kelesztettem..

A kelesztési idő letelte után ilyen szépen megnőttek a gombócok..

Mindkét tésztagombócot szilikon lapon téglalap alakúra nyújtottam..

Alulra tettem a fehér tésztát, rá a kakaós lapot...

...és a rövidebbik oldalánál feltekertem..

Sütőpapíros tepsibe tettem, letakartam és 20 percig meleg helyen kelesztettem

Ezután tetejét felvert tojással lekentem és 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütöttem. (ez kb nálam 30-35 perc volt, de mivel minden sütő máshogy süt, így ez az idő más lehet)

Megvártam míg kihűl és felvágtam..

vissza