Csíkos kalács Mester lisztből 2.0

 

Csíkos kalács Mester lisztből 2.0

Glutén-és laktózmentesen

Ma megint csíkos kalácsot sütöttem :) Igggggen tuti lett, csak sajnos már késő este volt amikor kész lett, kihűlt és fotózni tudtam, így a képek lámpfénynél készültek... na nem mintha ez engem zavarna, mert egyébként állati finom lett, csak hát jobban szeretek természetes fénynél fényképezni. Ezt a kalácsot korábban már megsütöttem, a receptet itt találjátok. Most is hasonlóan szészítettem, csak hát méregetésnél kissé benéztem a dolgokat, ugyanis már kimértem a joghurtot, tejet, élesztőt, lereszeltem a citromhéjat is, mire rájöttem hogy csak 225 gr Mester kelt tészta lisztem van, nekem meg hát 300 gramm kellett volna. Egy csomag Schär Mix B lisztem volt megbontva így abból pótoltam a hiányzó mennyiésget, a recept a következőképpen nézett ki..

Hozzávalók:

- 225 gr Mester kelt tészta liszt
- 75 gr Schär Mix B liszt
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 100 ml laktózmentes tej
- 100 ml laktózmentes natúr joghurt
- 1 db M-es méretű tojás
- 40 gr olvasztott vaj (én Ligát használtam)
- csipet só
- 65 gr cukor
- fél citrom reszelt héja
- fél csomag vaníliás cukor

A kakaós tésztához:

- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 és fél ek laktózmentes tej

Kenéshez:

- 1 egész tojás

A kétféle lisztet a dagasztógép táljába mértem majd kanállal alaposan összekevertem. Hozzáadtam az élesztőt, cukrot, sót, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, majd megint összekevertem. Beleöntöttem a tojást és a langyos tej+joghurt keverékét, majd elkezdtem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáöntöttem az olvaszott vajat is és kidagasztottam a tésztát. Nagyon szép fényes lett. A kész tésztát két részre osztottam, az egyikhez hozzáadtam a kakaóport és a tejet, majd tovább dagasztottam. Ezután a kétféle tésztagombócot meleg helyen, 50 fokos sütőben, csukott sütőajtónál 30 percig kelesztettem...

Elsőként lisztezett szilikon lapon a világos tésztát nyújtottam ki, kb. 3-4 mm vékonyra...Nagyon könnyű volt a tésztával dolgozni, pont úgy viselkedett, ahogy én akartam...

A tésztát nyújtófára csavartam és áttettem egy sütőpapírra..

..majd kinyújtottam a kakaós tésztát is..

.és a világos lapra tettem...

..és a szélesebbik oldalától feltekertem. A rudat félbevágtam, egyiket egészben hagytam, másika középen félbevágtam....

..majd a két félbevágott tésztacsíkot összefontam. 20 percig kelesztettem 50 fokos sütőben, majd tetejüket tojással lekentem és 180 fokon 10 percet, majd 160-170 fokon további 20-25 percet sütöttem. (a sütési idő minden sütőnél más, így ez változhat)

A sima felcsavart rúd pedig ilyen lett (ez már a másnapos állapot) ma reggel fotóztam, természetes fénynél :) 

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza