Csavart csíkos kalács Mester lisztekből

 

Csavart csíkos kalács Mester lisztekből

Glutén-és laktózmentesen

A mai volt az elős próbálkozásom a Mester kelt tészta liszttel. Egyből belevágtam a közepébe :) csíkos kalácsot sütöttem :) Korábban má készítettem más fajta lisztből, annak receptjét itt találjátok... Most is ezt a receptet használtam, de egy kicsit alakítani kellett az arányokon, mert ezek a lisztek teljesen más formában és mennyiségben vették fel a folyadékot.

 

Hozzávalók:

- 270 gr Mester kelt tészta liszt
- 30 gr Mester házikenyér liszt
- fél csomag Dr. Oetker porélesztő
- 200 ml laktózmentes tej
- 1 db S-es méretű tojás
- 30 gr olvasztott vaj (én Ligát használtam) + még 1-2 ek kenéshez
- csipet só
- 60 gr cukor
- 1 citrom reszelt héja

A kakaós tésztához:

- másfél evőkanál holland kakaópor

Kenéshez:

- 1 egész tojás

A liszteket a dagasztógép táljába mértem, hozzáadtam a sót, cukrot, a reszelt citromhéj felét, az élesztőt és kanállal összekevertem. Hozzáönöttem a langyos tejet majd a tojást és elkezdtem dagasztani a tésztát. Közben folyamatosan adagoltam hozzá az olvasztott vajat és szép fényes tésztát dagasztottam. (nagyon jó kis tészta lett belőle, tök jól felvette a folyadékot és a zsíradékot is, nagyon könnyen lehetett dolgozni vele) Két részre osztottam, az egyik felébe belekevertem a kakaóport és még pár percig dagasztottam. A két tésztagombócot letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztettem...

Rizslisztezett lapon kézzel kicsit átgyúrtam, nem kell megijedni, ez egy viszonylag lágy tészta, de ettől még formázható! Néhány erre-arra gurítás után simán nyújtható! Mindkét tésztagombócot rizsliszttel megszórt szilikon lapon kinyújtottam (kb. 4-5 mm vékonyra) .. alaulra tettem a fehér tésztát, megkentem olvasztott vajjal, rászórtam a másik fél citrom reszelt héját, ráfektettem a kakaós lapot...

Hosszában kettévágtam..

..és a szélesebbik felénél feltekertem, majd a két rudat összefontam, összecsavartam és kör alakúra formáztam.Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem...

.és egy csatos tortaformát tetem köréje..

Újból letakartam és további 15 percet pihentettem, kelesztettem. Tetejét felvert tojással lekentem..

..és 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem...

Megvártam míg teljesen kihűl, akkor vágtam csak fel..

Sütéseimhez a gluténmentes alapanyagokat a Mester Család biztosítja!

webaruhaz.mestercsalad.hu

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza