Almás-fahéjas csavart csiga

 

Almás-fahéjas csavart csiga

Glutén-és laktózmentesen

Ilyen csigát már korábban is készítettem csokis verzióban, annak receptjét itttaláljátok. Most fahéjjal és almával bolondítottam meg és meg kell hogy mondjam, isteni finom puha, szaftos tésztát kaptam végeredményül..

 

 

Hozzávalók:

- 300 gr Nutrifree MIx per Pane liszt
- 200 ml laktózmentes tej
- 4 gr Dr. Oetker porélesztő
- csipet só
- 30 gr cukor
- 1 tojás sárgája+ 1 egész a kenéshez
- 1 ek olaj

A fahéjas-almás töltelékhez:

- 100 gr vaj (én Ligát használtam)
- 1 csomag vanílás cukor
- 100 gr porcukor
- 1 púpos evőkanál Lucullus őrölt fahéj+ 1 kk az almához
- 1 db alma
- 50 ml víz
- 1 ek cukor

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba mértem, kanállal összekevertem, hozzáöntöttem a langyos tejet és dagasztógéppel összeállítottam. 50 fokos sütőben kb. 35 percet kelesztettem, eközben elkészítettem az almás-fahéjas tölteléket. A szobahőmérsékletű vajhoz hozzáadtam a vaníláscukrot, a porcukrot és a fahéjat, majd alaposan kikevertem. Az almát megpucoltam, apró kockákra vágtam, egy serpenyőbe tettem, ráöntöttem a vizet, hozzáadtam a cukrot és az egy kk őrölt fahéjat majd fedővel lefedve pár perc alatt puhára pároltam...

A megkelt tésztát 5 részre osztottam, rizslisztes szilikon lapon oválisra nyújtottam, megkentem a fahéjas töltelékkel...

A szélesebbik oldalánál feltekertem, csiga alakúra formáztam, a tészta végét behajtottam...

..és megforítottam így a vége pont alulra került..

5 db ilyen csigám lett, de ez attól is függ, hogy ki mekkora tésztával dolgozik.. Az almásak is hasonlóan készültek, a tésztát kinyújtottam, megkentem a fahéjas krémmel, rászórtam az almás tölteléket..

..a szélesebbik felénél feltekertem...

.és csiga alakúra formáztam..

Meleg helyen további 20 percet kelesztettem, tetejét felvert tojással lekentem és 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütöttem..

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika

vissza