• 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

A Fesztivál kiflije kategóriában nyert az általam készített Szafis kifli

2019.09.10.

A Fesztivál kiflije kategóriában nyert az általam készített Szafis kifli

A győri Szafi Shop csapatával én is ott lehettem a XVII. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves találkozón, amit a 2019. szeptember 8-án rendeztek a Dunakapu téren.

Először is kezdeném ott, hogy elmondhatatlanul hálás és boldog vagyok, hogy a győri Szafi Shop csapat tagja (is) lehetek és hogy általuk nem csak látogatója de aktív résztvevője is lehettem a mai győri Kenyérfesztiválnak. Hetek óta készültem erre az alkalomra, kenyeret ettem kaláccsal és kiflivel és/vagy fordítva mert annyi teszt példányt megsütöttem mint még soha. Naná hogy amikor élesben kellett készíteni, persze hogy nem lett olyan szép mint amilyennek terveztem de mentségemre szóljon, nem vagyok profi pék, sem cukrász, de azt 100%-ban tudom, hogy amit csinálok, azt szívből teszem!
Neveztünk a mai versenyre kenyérrel, kakaós kaláccsal és kiflivel is, minden a híres "házasságrecept" alapján készült, Szafis alapanyagokból, gluténmentesen! Szerintem a kenyér csodálatosan szép lett, életemben nem sütöttem még ilyen szépet glutén-tej-tojás nélkül, full vegán változatban. A kalácson van még mit csiszolni, egy korábban sütött példány sokkal szebb lett mint ami a mai alkalomra készült de a kifli abszolút nyertes volt! Aki csak kóstolta, annak nagyon ízlett, köszönöm mindenkinek aki leadta  szavazatát, elmondhatatlanul boldog vagyok!

Na de vissza a péksütikehez. Aki ismeri, használja és fogyasztja Szafi termékeit, az biztosan tudja, hogy mit jelent az a bizonyos "házasságrecept". :) 2 évvel ezelőtt született, teljesen véletlenül, mert épp nem volt elég lisztem, így összekevertem két alapanyagot, amiből annyira finom gluténmentes, szénhidrátcsökkentett kenyérke született, hogy csak ámultam. Később megsütöttem zsemle, kifli, bagett, zsúrkenyér, formában is, majd készült egy édes változat és után még van 20 másik. Azóta több százan készítik a péksütiket ebből a receptből, különböző formákban, különböző ízesítésekkel. Kérdés sem volt, hogy tuti ebből a receptből sütök a Kenyérfesztiválra!

Elsőként a kenyeret teszteltem, alap adagból, pici porélesztővel. Valahogy nem tetszett pedig nagyon szépre sikerült. Nagyon sokszor próbálgattam, cipó és hosszúkás formában is, végül úgy döntöttem növelem az adagot, hogy egy nagyobb cipót kapjak amit pengével szépen tudok díszíteni. Az első ilyen pengével díszített változat akkora hatalmas lett, mondtam is a férjemnek, hogy na majd ha élesben kell sütni, tuti nem lesz ilyen szép..Ebbe a kenyérbe konkrétan szerelmes voltam!!! 

Aztán ahogy közeledett az idő, újra sütöttem, próbálgattam, hogy melyik az a megfelelő adag, ami szépen formázható, tökéletes a méretre is.
(nagyon kriminális vagyok, gagyi cuccokkal semmiképp sem szerettem volna égetni magam, így hát megállás nélkül sütögettem) Naná hogy soha többet nem sikerült ez a korább forma, így született egy másik változat...

Végül szombaton éjjel, úgy fél 11 magasságában a sokadig próbálkozás után sült egy utolsó adag...Ő jött velem a versenyre. Bár díjat nem nyert, de rettentő büszke vagyok rá, mert szerintem nagyon szép lett! :)


Ha esetleg megsütnétek, így készítsétek:

- 300 g Szafi Free Expressz liszt
- 120 g Szafi Reform kenyér- és péksütemény liszt
- 6 g só
- 5 g porélesztő
- 60 g frissen facsart citromlé (almaecet vagy fehérborecet is jó)
- 555 g langyos víz
- fél kk Szafi Reform kenyérfűszer

Fontos tudni, hogy élesztő nélkül is tökéletesen működik!

Elkészítés:

A langyos vizet, citromlevet egy keverőtálba mérjük, hozzáadjuk a porélesztőt és egyből összekeverjük. Mehet bele a só, a kenyérfűszer, újabb keverés és jöhet rá a kétféle lisztkeverék. Ezt alaposan összegyúrjuk majd pihentetjük a tésztát kb. 10 percig. Pihentetés után lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, a felületét hagyjuk lisztesen. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Én nem kentem le semmivel, mert az volt a cél, hogy a forma/bevágás/megfelelően látszódjon. Pengével bevágjuk és további 5-8 percet pihentetjük, kelesztjük. (ha élesztő nélkül készítjük, az utóbbi manőver kihagyható)

170 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel sütöttem 82 percet.

Azt mindenképp megjegyezném, hogy a sütési idő minden egyes sütőnél változik, az enyém egy 8 éves középkategóriás Bosch sütő, amiben 2 évvel ezelőtt volt cserélve fűtőszál. 

Aztán szépen sorban sült a többi versenymunka is. Elkészült a híres kifli is. Itt az alapreceptet használtam, csak pluszban került bele fél kk kenyérfűszer.

És az imádott kakaós kalács, aminek annyira finom lett a tésztája, hogy szavakat sem találok rá. Ezt a változatot is nagyon sokszor megsütöttem, elsőként tojással kentem le, akkor lett a legjobb állagú és legszebb kívülről is, de mindenképp olyat szerettem volna vinni a rendezvényre, ami teljesen vegán, tehát kellett valami alternatíva, ami olyan külsőt/állagot biztosít, mintha tojással lett volna lekenve. Ezúton is köszönöm Szafinak, Szilvinek és Julikának az ötletelést, szerintem nagyon szép külsőt sikerült elérni így is, bár ez a kalács sem kapott díjat, de talán ízlett a zsűri bizottságnak, mert nem adták vissza :D 

Szóval a kalács. A korábbi "házasságreceptes" csíkos kalács vagy csiga tésztája alapján készült, annyi különbséggel, hogy 2-2 gramm porélesztőt kapott a tészta, tetejét pedig lekvár és tojás helyett Kara kókuszkrém és Szafi Free kajszibarack lekvár keverékével kentem le.

RECEPT ITT!

Az elkészítés folyamata pedig a következő. A világos és a kakaós tésztát pihentetés után két egyenlő részre osztjuk. A világos tésztákat ovális alakúra, kb. 11 cm szélesre és 25 cm hosszúságúra nyújtjuk. A kakaós tésztából hengert formázunk és a világos tésztába csomagoljuk. 

Ezen a fotót mutatom hogyan:

Miután becsomagoltuk a kakaós tésztarudat, kilapítjuk a tésztát, először kezünkkel majd nyújtófával és derelyevágóval bevágjuk, de figyeljünk, hogy ne vágjuk végéig, kb. a szélétől hagyjunk el 1-1 centit. Végül oldalra felcsavarjuk és koszorúba tekerjük. Tetejét tetszőleges módon lekenjük, én próbáltam felvert tojással, lekvárral, kókuszkrémmel is.

Ilyen lett az első sütés, szerintem ez lett a legszebb!

Majd a fesztivál előtti éjszaka újra sütöttem, akkor pedig ilyen lett...

Késő éjszakai fotó, végül ezekkel neveztünk a versenyre. :)

Ez a fotó pedig akkor készült, amikor a bizottság begyűjtötte a versenymunkákat.

Csodás standunk volt!

..és a nyertes kifli. :)

Csodás érzés, el sem hiszitek mennyire!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!

Partnerek