Gluténmentes alapanyagok a konyhában

 

Gluténmentes alapanyagok a konyhában

..avagy azok a termékek, amiket én használok.

Tavaly készítettem már egy bejegyzést a glutémentes lisztekkel kapcsolatban, hogy melyiket milyen receptnél, illetve milyen tésztához használom. Ezt a leírást >> itt találjátok!

A mostani, egyben hiányos -még bővítésre szoruló- bejegyzés az alapanyagokról szól, vagyis azokról a mindennapos használati termékekről, amelyek jó ha megtalálhatók egy gluténmentes konyhában. Van még bőven több is, folyamatban vagyok a feltöltéssel :)

Kezdem a sort az élesztővel. Én soha nem használok friss élesztőt, egyszerűen nem szeretem, nem vált be és nem mellesleg ki nem állhatom a szagát (igen, mert szerintem ennek már nem is illata van) Szóval én porélesztő párti vagyok. Mikor mi van itthon, leginkább Dr. Oetker porélesztőt használok, de többször vásárolom a Lidl-ben kaphatót is, ezt...

Sütőporból és vaníliás cukorból szintén a Dr.Oetker márkát használom, fel van tüntetve a csomagoláson hogy kukoricakeményítőből készült. Emellett a Haas termékei is kiválóak, gluténmentes felirat megtalálható mindkettőn..

Fűszerek közül én a Lucullus termékeit ajánlom, ezeket..

Az ételízesítő sokszor szóba kerül, én azt javaslom fordítsatok időt a házi készítésűre, hisz abban tudjátok hogy mi van. Én csakis az anyukám által készített verziót használom. :)

Amikor egy krémet vagy esetleg macaront szeretnék színezni, akkor a Szilas Aroma Kft. ételszínezékeit használom, ezeket..

..és ha már krém...akkor kiváló "tejszínhab" készíthető Cocomas krémből, csak mielőtt használjuk, jól be kell hűteni (habszifonba is tökéletes) Ha sütibe használjátok krémként, akkor express zsetalin fix kell hozzá, ez tök jól megfogja zselé állagúnak. Érdemes megkóstolni, mert cukor nélkül szerintem pocsék íze van :)

Krémekbe, sűrítéshez én sokat használom az Alpro rizstejszínt és kókusztejszínt is...

Növényi tejek közül a legjobb (egy kedves ismerősöm/bloggertársam javaslatára) a Joya mandulás rizsteje. És kedvencem a kókuszos verzió is..

Sütéshez, krémekhez mindig Liga margarint használok, laktóz és tejmentes is egyeben!

Szendvicshez pedig nagyon szeretem a Mizo laktózmentes teavajat..

A tészta is örök nagy kérdés! Én mondjuk húsleveshez egyáltalán nem főzök ki cérnametéltet, azt a levest csak zöldséggel és hússal eszem, de abból sokat teszek bele :) Gluténmentes Penne, Spagetti és Fussili tészta kapható a Lidl-ben, ezek kukorica és csicseriborsóliszt keverékéből készültek, szerintem nagyon finom, én csak ezeket vásorolom...

Panírozáshoz, szilvás gombóchoz pedig Mester Család zsemlemorzsa a nyerő :)

Ketchup, mustár, majonéz, hamburgerszósz szintén sokszor felmerül kérdésként, hogy melyiket fogyaszthatjuk. A Globus és az Univer is tökéletes, én inkább Univer párti vagyok :)

---

A lista folyamatosan bővül!!

vissza