Tojásos nokedli saját készítésű kovászos uborkával

 

Tojásos nokedli saját készítésű kovászos uborkával

Nokedlit készítettem, hozzá pedig házi készítésű gluténmentes kovászos uborkát ettem.

Remek párosítás :)

Nem is tudom hol kezdjem... :) Talán a koviubi számomra a legfontosabb tétel, mert már két éve nem ettem, mivel alapesetben kenyérrel készítik, nekem emiatt kiamaradt egy ideje az életemből. Na de nemrég kaptam egy kiváló tippet Hidi Marikától :) Ami egészen pontosan a sváb kovászos uborka receptje volt, ittmegtalálható az ő általa készített koviubi!

Én pedig őt követve a következőképpen készítettem....



Egy 1,7 literes üveghez mértem a hozzávalókat:

- 3-4 közepes krumpli pucolva
- 1 csokos friss kapor
- 1 liter víz
- 3 ek só
- 8-10 közepes kovászolni való uborka

Marika tanácsára a vizet jóval korábban felforraltam, egy nagyobb edénybe mértem a sót, ráöntöttem a felforrt vizet és hagytam hogy visszahűljön. Az uborkát alaposan megtisztítottam, a végeit levágtam majd keresztben bevágtam. A krumplikat megpucoltam, vékony szeletekre vágtam, a kaprot kétfelé vettem. Az üveg aljára tettem a kapor egy részét, rá a krumpli szeleteket, majd az uborkát, tetejére a maradék kaprot és lefedtem még krumpli szeletekkel. Felöntöttem a visszahűtött sós vízzel, az üveg tetejét kistányérral lefedtem...

..és kitettem a teraszra a 34 fokos melegbe :) Két nap kellett a tökéletes végeredményhez!

Ehhez a finomsághoz pedig úgy döntöttem, tojásos nokedlit gyártok, természetesen gluténmentes verzióban!

Hozzávalók:

- 90 gr Schär Mix B liszt
- 90 gr Schär Mix it liszt
- 90 gr Beiker liszt
- 1 kisebb tojás
- kb. 250 ml hideg víz
- 1 tk só

A liszteket egy tálba mértem, hozzáadtam a felvert tojást és a sót, majd felöntöttem egy kevés vízzel, kevertem és közben adagoltam hozzá a maradék vizet is. Tökéletes állagú galuska tésztát kaptam. Egy nagyobb edényben vizet forraltam kevés sóval és olajjal, majd nokedli szaggatóval kiügyeskedtem a végeredményt! Szűrőlapáttal leszűrtem, egy tálba tettem és hagytam hűlni kicsit...

Egy serpenyőben olajat hevítettem, ráöntötem a nokedlit, majd nyakon öntöttem 2 felvert tojással és addig kevertem míg meg nem sült.

Íme a végeredmény! Saját gyártású gluténmentes koviubi és tojásos nokedli! Nesze neked fogyókúra! :)

vissza