Lencsefőzelék

 

Lencsefőzelék

Glutén-és tejmentesen

Lencsefőzelék.

Elsőre azt gondolná az ember, lencsét csak újévkor szokás enni, pedig szerintem pont nem! Engem mondjuk konkrétan abszolút nem érdekel mikor mit mivel és hogyan, ha megkívánja a család, megfőzőm. Most is így történt!

A férjem kérte, így hát el is készítettem! ☺️

Hozzávalók:

- 500 g lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 kisebb fej fokhagyma
- só, ételízesőt ízlés szerint
- 2 kisebb babérlevél
- 1 ek ecet
- 1 ek mustár
- kisebb darab angolszalonna

A rántáshoz olaj, rizsliszt, őrölt pirospaprika, fokhagyma

A lencsét előző este egy nagyobb tálba tettem, vízzel felengedtem és hagytam állni. Másnap többször átmostam, folyó forró víz alatt majd fazékba tettem, vízzel felengedtem és feltettem főni. Egy másik fazékban a szalonnát tettem és azt is elkezdtem főzni. Amikor felforrt a lencse alatt a víz, lezárta és leszűrtem a levét (eléggé habos lett és azt nem szeretem) majd a lencsét egy szűrő segítségével áttettem abban a fazékba amiben előzőleg a szalonna már főtt. Mellédobtam a vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát, babérlevelet, sóztam, ízesítettem és hagytam hogy megpuhuljon a lencse.

Később elkészítettem a rántást. kevés olajon szép világosra pirítottam a rizslisztet (kb. 1-2 ek), hozzáadtam az összenyomott fokhagymát, pirospaprikát, majd kevés hideg vízzel felengedtem, alaposan összekevertem és a megfőtt lencséhez öntöttem. Kevertem rajta párat, hagytam még kb. 5 percig főni és lezártam a gázt.

Ennyi ☺️ Ha előző nap vagy legalább jó pár órával előtte beáztatjátok, nagyon gyorsan elkészül!

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza