Kerámiatálban sült töltött édesburgonya

 

Kerámiatálban sült töltött édesburgonya

Gluténmentes, tejmentes, húsmentes, vegán

Nem titok, én imádok mindenféle konyhai kütyüt, értsd úgy, hogy 3 nagy szekrény van tele mindenféle eszközzel, tányérok, tálak, konyharuhák, alátétek, műanyag és fakanalak, szalvéta, ilyen-olyan kerámia, fém, öntött vas és még sorolhatnám milyen tálak, tepsik. Bárhova megyünk, én a ruhák, cipők meg a kozmetikai cuccok helyett ezeket nézegetem (lehet nem vagyok normális..?!) Mindenesetre nálam nincs olyan hogy elég! Ezért is jött jókor a Spar Magyarország pontgyűjtős akciója. Már amikor az első fb posztot megláttam, tudtam hogy melyik sütőtálat fogom választani és de jól tettem, hogy emellett tettem le a voksomat. Masszív kis cucc, komoly súlya van, simán 3-4 főre elegendő adagot lehet benne készíteni és ami a legjobb, hogy a sütőből kivéve egyből az asztalra is tehetem a finomságokkal teli tálat, mert kifejezetten szép, mutatós. 

Gondolkodtam, milyen ételt készítsek elsőként benne, volt a fejemben egy tésztás kaja aztán valahogy mégis a színes zöldségekkel és a kedvenc vegán sajtkrémemmel megpakolt édesburgonyára esett a választásom. 

A következő módon készítettem..

3 db közepes méretű édesburgonyát megmostam, szárazra töröltem, sóztam, olajjal lekentem és villával több helyen jó mélyen megszurkáltam.

Alufóliával lefedtem a sütőtálat, 200 fokra állítottam a sütőt és így sütöttem a burgonyákat amíg közepesen puhák nem lettek. (Ez a manőver kiváltható, ha sütő helyett a hagyományos módon, vízben főzzük elő az édesburgonyát)

Miután megpuhult és kicsit ki is hűlt, villa és kés segítségével egy széles zsebet vágtam rá, ebbe adagoltam a tölteléket. Ami nálam most nem más volt mint:

- zöldbab

- kukorica

- paradicsom

és a vegán sajtszósz a így készült:

- 400 ml Kara Hungary kókuszkrém
- nagy csipet só
- nagy csipet őrölt bors
- kb. 1 ek frissen facsart citromlé
- 4 kk füstölt paprika fűszer
- 2 tk mustár
- 5 púpos ek gluténmentes sörélesztőpehely (ettől lesz sajt ízű)
Ezeket összekevertem és pár perc alatt sűrű krémesre főztem. 

A masszához adtam a zöldségeket és ezt töltöttem az édesburgonyákba.

Visszatettem a sütőben és megpirítottam. Persze elkészíthető más zöldséggel is, vagy akinél nem fontos a tejmentesség, akár készítheti natúr joghurttal is vagy hússal töltve..végül is teljesen mindegy, mindenhogyan finom! 

Király ez a sütőtál, bírja a mosogatógépet és túlélte a 200 fokos sütőt is, sőt! Ennél még magasabb hőfokon is lehet benne sütni, majd egyből a családi asztalra tenni az elkészült étel! :)

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza