Házi készítésű gluténmentes hamburger recept - kezdőknek is!

 

Házi készítésű gluténmentes hamburger recept - kezdőknek is!

Az egyik legismertebb étel a földkerekségen, ezúttal házilag készült gluténmentesen, szénhidrátcsökkentett zsemlével!

Hiszitek vagy sem, de én még soha az életben nem készítettem házilag hamburger húspogácsát. Zsemlét hozzá igen, de a húst általában fagyasztott állapotban boltban vásároltam. Nincs is ezzel semmi gond, csak hát most hogy megkóstoltam a valódit, erős a gyanú rá, hogy soha az életben nem veszek többé boltit. Ez annyira brutálisan durván finom lett, hogy azt elmondani nem tudom.

A zsemlét egy korábbi receptem alapján, Szafi Free és Szafi Reform lisztekből készítettem. Ez a verzió tojásmentes, szénhidrátcsökkentett és persze gluténmentes is egyben, de mivel nekem nincs gondom a tojás fogyasztásával, így sütés előtt a zsemlék tetejét felvert tojással kentem le, így tök jól ráragadt a szezámmag.

A zsemle recept a következő:

  • 200 g Szafi Free világos puha kenyérlisztkeverék 
  • 80 g Szafi Reform csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér- és péksüti lisztkeverék
  • 4 g só
  • 40 g frissen facsart citromlé
  • 340 g langyos víz

Tetejére kenéshez felvert tojás, szóráshoz szezámmag

A húspogácsához a Spar Magyarország által forgalmazott Regnum darált marhahúst használtam. 40 dekás kiszerelésben kapható, én ebből a mennyiségből 3 db nagyon vastag húspogácsát sütöttem. Simán el lehet osztani akár 4-5 részre is, úgy nyilván kisebb és vékonyabb lesz a husi, de én úgy voltam vele, ha már egyszer nekiállok és kipróbálom a házi változatot, akkor olyan legyen mint az igazi kézműves hambi... hát, asszem sikerült összehozni! 

A húspogácsa elkészítésénél kettő dologra kell figyelni! Vagyis egyre, mert az első igazából már ott ki is pipálható, amikor megveszed a minőségi húst! Így elkerülheted a mócsingos, rágós végeredményt. Ha már megvan a kiválasztott alapanyag, csak tedd tálba a húst, pár mozdulattal marcangold össze, oszd tetszőleges mennyiségre és tenyeredben, ujjaid között formázz belőle húspogácsát. Egy serpenyőben hevíts zsiradékot, közben fűszerezd sóval, borssal a husit majd tedd a forró serpenyőbe és süsd mindkét oldalát közepes lángon kb. 1-1 percig. Itt jöhet rá egy-egy szelet sajt (én lefedtem egy fedővel, hogy szépen ráolvadjon) majd ha kész, tedd félre a húspogit hogy pihenje ki a sütés fáradalmait. Ha így teszel, garantált, hogy egy szaftos ízletes végeredményt kapsz!

Így készült az én házi hamburger húspogácsám..

Már csak annyi van hátra, hogy rétegezzük a finomságokat. Zsemle félbevág, ketchup, hambi szósz (opcionálisan), lilahagyma, paradicsom, saláta, egy kis házi csalamádé na és persze a szintén házilag készült húspogácsa.

Ennyike.

A cikket írta és szerkesztette Vizler-Bokréta Veronika.

vissza